Loading...

          

Księga gości
Loading...
Poniżej możesz przeczytać wpisy innych osób.
 44    43    42    41    40    39    38    37    36    35    34    33    32    31    30    29    28    27    26    25    24    23    22    21    20    19    18    17    16    15    14    13    12    11    10    9    8    7    6    5    4    3    2    1  

wpis nr : 263 z dnia :  01.03.2015  -  20:55
Imię i nazwisko : Katarzyna Leszczynska
E-mail : tittut@o2.pl
Komentarz :

Szanowny Panie Doktorze! U mojego ojca wlasnie zdiagnozowano szpiczaka plazmocytowego - czy moze Pan polecic lekarza hematologa w Trojmiescie? Bede ogromnie zobowiazana.
Dziekuje Panu za ta wspaniala Fundacje...‎

Komentarz Fundacji :

Bardzo dziękuję za miłe słowa.
W Trójmieście polecam prof. Jana Macieja Zauchę, doc. Marię Bieniaszewską oraz dr Hannę Ciepłuch,
pozdrawiam Artur


wpis nr : 262 z dnia :  27.02.2015  -  13:59
Imię i nazwisko : Agnieszka B
E-mail : me.mc@wp.pl
Miejscowość : Płońsk
Komentarz :

cd.
Kreatynina 1,7mg/dl norma 0,6-1,1 🔝
Reszta wyników w normie.
Mama na razie leczy się jedynie w kierunku osteoporozy. Ma zdiagnozowana nadplytkowosc, niewydolność nerek, złamania kompresję kręgosłupa, miazdzyce, nadciśnienie tętnicze,niedodme płucną,była obserwowana w kierunku tocznia jednak nie miała typowych objawów choroby i nie poprawiła się w trakcie kuracji sterydami. Reumatolog zasugerował szpiczaka. Gdzie mogłabym się zgłosić do dalszej diagnostyki w Warszawie? Proszę o wstępną ocenę rokowań gdyż diagnoza trwa już 3 lata. Mama praktycznie nie wstaje z łóżka i nie je. Z góry dziękuję za pomoc.
Agnieszka B.‎

Komentarz Fundacji :

W Warszawie sugeruje kontakt z Instytutem Hematologii,
pozdrawiam Artur Jurczyszyn


wpis nr : 261 z dnia :  27.02.2015  -  08:03
Imię i nazwisko : maria lukasiewicz
Komentarz :

panie doktorze zapomnialam napisac ze mialam przeprowadzana ablacje i nastapily komplikacje w postaci ostrej tamponady (przebite serce)dlatego moja klatka piersiowa jest znieksztalcona.MARIA‎

Komentarz Fundacji :

Witam serdecznie
Bardzo dziękuję za Pani wpis.
Uważam iż jest Pani we Wrocławiu w rękach bardzo dobrego lekarza. Polecam gorąco dr Butrym którą znam osobiście.
Pozdrawiam Artur Jurczyszyn


wpis nr : 260 z dnia :  26.02.2015  -  22:55
Imię i nazwisko : maria lukasiewicz
E-mail : mariastrugarek@wp.pl
Miejscowość : luban dolnoslaskie
Komentarz :

panie doktorze co 3-4 miesiace robilam wyniki kontrolne ,od ponad roku zaczal podnosic sie OB 60,78 ,82,88,96,98,iteraz 100 moj lekarz stwierdzil ze jest podejrzenie szpiczaka IG A lambda zrobilam na wlasna reke najwazniejsze testy na szpiczaka co sie potwierdzilo.opis mielogramuszpik bogatokomorkowy(12-18-20kwpw)ukladerytroblastyczny ilosciowo miesci sie w granicach normy,zodnowanormoblastyczna.uklad granulocytarny obnizony z calym szeregiem rozwojowym.zwraca uwage wyrazne pobudzenie ukladu plazmocytow z obecnoscia form mlodszych.w szpiku spotyka sie pojedyncze formy dwujadrzaste plazmocytow. w prep. przegladowych szpiku obecnemegakariocyty na roznym stopniu dojrzewania(0,5-1promila).Immunofiksacja surowicy wykazala obecnosc bialka monoklonalnego klasyIgA.lancuch lekki typu lambda we frakcji beta2 globulin/SMC1/ oraz wolnych lancuchow TYPULAMBDA we frakcji gamma globulin/SMC2/.immunofiksacjamoczu wykazala obecnosc bialka monoklonowegoIgA,lancuch lekki typu lambda wefrakcji beta2 globulin oraz we frakcji globulin orazwolnych lancuchow lekkich typu lambda wefrakcji gamma globulin.Plazmocytow 26% w mielogramie. rtg.kregoslupa ledzwiowego splycenie fizjologiczne lordozy ledzwiowej niewielka lewowypukla skolioza .Umiarkowane zmiany zwyrodnieniowe w postaci osteofitow krawedzi brzeznych trzonow kregowych zwezenie szczelinm/k na poziomieL3/4-L5/SI ..Miednica-umiarkowane zmiany zwyrodnieniowe w obu stawach biodrowych w postaci sklerotyzacji pnewek stawowych oraz osteofitow kretarzy wiekszych kosci udowych zwezenie szpary prawego stawu krzyzowo-biodrowego na odcinku gornym rtg.czaszki kosci pokrywy bez zmian ognisk typowych dla szpiczaka,natomiast widoczna jest pogrubienie blaszki wewnetrznej kosci czolowej.zebra-katy przeponowo zebrowe wolne dodatkowe wysklepienie prawej kopuly przepony pola plucne bez zmian ogniskowych z dosc szerokimi naczyniowymi wnekami serce aortalnie powiekszone.uwidocznione zebra bez zmian typowych dla szpiczaka- moje zappytaniejakie mam rokowania inajlepsze centrum leczenia szpiczaka,czy w moim wieku 63 lattez sa przeszczepy bardzo sie boje.poslano mnie we wroclawiu do dr.Aleksandry Butrym prosze o porade i czy trafie w dobre rece MARIA i z gory dziekuje‎

Komentarz Fundacji :

Witam serdecznie
Bardzo dziękuję za Pani wpis.
Uważam iż jest Pani we Wrocławiu w rękach bardzo dobrego lekarza. Polecam gorąco dr Butrym którą znam osobiście.
Pozdrawiam Artur Jurczyszyn


wpis nr : 259 z dnia :  25.02.2015  -  23:58
Imię i nazwisko : Agnieszka B
E-mail : me.mc@wp.pl
Miejscowość : Płońsk
Komentarz :

cd.
Kreatynina 1,7mg/dl norma 0,6-1,1 🔝
Reszta wyników w normie.
Mama na razie leczy się jedynie w kierunku osteoporozy. Ma zdiagnozowana nadplytkowosc, niewydolność nerek, złamania kompresję kręgosłupa, miazdzyce, nadciśnienie tętnicze,niedodme płucną,była obserwowana w kierunku tocznia jednak nie miała typowych objawów choroby i nie poprawiła się w trakcie kuracji sterydami. Reumatolog zasugerował szpiczaka. Gdzie mogłabym się zgłosić do dalszej diagnostyki w Warszawie? Proszę o wstępną ocenę rokowań gdyż diagnoza trwa już 3 lata. Mama praktycznie nie wstaje z łóżka i nie je. Z góry dziękuję za pomoc.
Agnieszka B.‎

Komentarz Fundacji :

Bardzo dziękuję za maila,
nie widziałem wyników biopsji szpiku kostnego a to jest niezbędne w szpiczaku, w Warszawie polecam Instytut Hematologii,
pozdrawiam Artur Jurczyszyn


wpis nr : 258 z dnia :  25.02.2015  -  23:55
Imię i nazwisko : Agnieszka B
E-mail : me.mc@wp.pl
Miejscowość : Płońsk
Komentarz :

Witam, u mamy jest podejrzenie szpiczaka. Prosiłabym by na podstawie wynikow badań powiedział mi Pan jakie są szanse na wykluczenie choroby.
Mocz
bialko- ujemny
glukoza- ujemny
ciała ketonowe- ujemny
urobilinogen- 0,0mg/dl
azotyny- ujemny
bilirubina- ujemny
bakterie 582/ul Zakres referencyjny 0-130🔝
Erytrocyty 5/ul zak.ref. 0-10
Leukocyty 29,4/ul zak. Ref 0-20 🔝
Nabłonki płaskie 29,5/ul zak. Ref. 0-20 🔝
Nabłonki okrągłe 5/ul zak. Ref. 0-8
PROTEINOGRAM
albuminy procentowo 43,7 % zak. Ref. 52-65,1 ⬇
globuliny alfa1% 2,7% zak. Ref. 1-3
Globuliny alfa2% 14,1% zak.Ref. 9,5- 14,4
Globuliny beta 1% 8,3% zak.Ref.9,8
globuliny beta 2% 10% zak.Ref 2,6-5,8 🔝
Globuliny gamma % 21,2% zak.Ref. 10,7-20,3 🔝
albuminy # 37,32 g/l żak. Ref.31,2-52,1
Globuliny alfa1# 2,31 g/l zak. Ref 0,6-2,4
globuliny2# 12,04 g/l zak. Ref. 5,7-11,5 🔝
globuliny beta1# 7,09g/l zak. Ref. 3,6- 7,8
Globuliny beta2# 8,54 g/l zak. Ref 1,6-4,6 🔝
globuliny gamma# 18,10 g/l zak. Ref. 6,4-16,2 🔝
wskaźnik A/G 0,78 zak. Ref. 1,39-2,23 ⬇
Białko całkowite 85,40 g/l zak. Ref.64-83 🔝

MORFOLOGIA ze stycznia
Hematokryt HCT 36% norma 37-47 ⬇
Krwinki czerw. RBC 4,13 10^12/L norma 3,7-5,1
Hemoglobina HGB 11,45 g/dl norma 12-16 ⬇
MCV 87 norma 77-95
MCHC 31,8 g/dl norma 32-36 ⬇
MCH 27,72 pg norma 27-34
Krwinki białe WBC 10,1 10^9/L norma 4-10 🔝
NEU 5,53 10^9/L norma 2,5- 5 🔝
NEU % 54% norma 45-70
LYM 3,3 10^9/L norma 1,5-3,5
LYM % 32,6% norma 20-45
MONO 0,87 10^9/ul norma 0,2-0,8 🔝
MONO % 8,6% norma 1-10
Plytki krwi PLT 597 10^9/L norma 150-450 🔝
PDW 14 fL
MPV 8,3 fL norma 9,6-12 ⬇
OB 103 mm/h norma‎

Komentarz Fundacji :

Bardzo dziękuję za maila,
nie widziałem wyników biopsji szpiku kostnego a to jest niezbędne w szpiczaku, w Warszawie polecam Instytut Hematologii,
pozdrawiam Artur Jurczyszyn


wpis nr : 257 z dnia :  24.02.2015  -  15:52
Imię i nazwisko : Krystyna Klemczak
E-mail : k-krystyna@homemail.com
Komentarz :

24.02.15
Dziękuję z całego serca za super błyskawiczną odpowiedź!Uspokoił mnie fakt, że taką właśnie perspektywę przyszłej kuracji przedstawił nam hematolog. Muszę tylko walczyć z moim strachem, który chciałby domagać się leczenia od chwili pojawienia się ponownie śladu białka mono wiec i to "trzeba myśleć" podziałało uspokajająco, że jesteśmy w dobrych rękach. Oczywiście, pozostaje obawa o długość ministerialnych procedur od momentu podjęcia decyzji o leczeniu ale tu już będziemy "stawać na głowie" gdy przyjdzie czas. Jeszcze raz serdecznie dziękuję i pozdrawiam Krystyna Klemczak‎

Komentarz Fundacji :

Witam serdecznie
Cieszę się™, że mogł‚em pomóc. Trzymam kciuki za dalsze leczenie.
Pozdrawiam Artur Jurczyszyn


wpis nr : 256 z dnia :  23.02.2015  -  22:04
Imię i nazwisko : Krystyna Klemczak
E-mail : k.krystyna@homemail.com
Miejscowość : Poznan Polska
Komentarz :

23.02.15
Mam męża,lat 78 ze szpiczakiem IgA lambda rozpoznanym w 06.2011(tj w wieku74 lat),leczonym w schemacie Alkeran,Talizer, Encorton.Po 3 miesiącach dramatyczna poprawa i w1,5 roku po rozpoczęciu kuracji całkowite zniknięcie białka monoklonalnego w immunoelektroforezie.Przez ponad 1,5 bez leczenia, z utrzymaną calkowitą remisją. Niestety, od czerwca pojawił się ponwnie śladowy pasek monoklonalny wolno narastajacy (0,04-0,24-0,75).Zalecenia hematologa to uważna obserwacja bez wkraczania, jak na razie, z leczeniem(bez uszkodzenia nerek,Hb w gr.normy, zmiany w ukl.kostnym niezbyt wielkie podczas calego przebiegu choroby, Ca w normie). Argumenty za takim postepowaniem przekonuja mnie i nie stracilam absolutnie zaufania do leczacych męża lekarzy. Ale...poniewaz dotyczy to osoby bliskiej i niepokoju nie udaje sie zwalczyć nie mogę się oprzec pokusie posłuchania jeszcze innego głosu i jeśli to uznany nie tylko w Polsce specjalista.....Dziękuję i pozdrawiam KrystynaK.‎

Komentarz Fundacji :

Witam serdecznie
Bardzo dziękuję za list...niestety patrząc na wyniki wydaje się ze rozpoczyna się powolny nawrót choroby...trzeba będzie myśleć o leczeniu II linii na bazie Velcade lub Revlimidu...myślę że dobrze by było wykonać biopsje szpiku kostnego oraz badanie NMR,
pozdrawiam Artur Jurczyszyn


wpis nr : 255 z dnia :  23.02.2015  -  13:12
Imię i nazwisko : AH
Miejscowość : podkarpackie
Komentarz :

Panie Doktorze,

Tato rozpoczął leczenie schematem VTD, jednak wiem, że ważne są również zasady zdrowego stylu życia, w tym odżywiania, które wspomagają każde leczenie czy mogą hamować rozwój choroby (ja w to wierzę). Jednakże wiem, że przy stosowaniu chemioterapii są pewne zakazy, które w normalnych warunkach są zaleceniami, np. tato otrzymał od lekarza prowadzącego informację, że w trakcie terapii nie powinien spożywać w ogóle surowych owoców i warzyw czy wiemy też, że zielona herbata, która ma ogólnie działanie przeciwnowotworowe osłabia działanie Velcade.
Czy mógłby Pan polecić jakieś opracowanie czy publikacje na temat zdrowego odżywania podczas chemioterapii?
Czy podczas terapii VTD można spożywać inne rodzaje harbat poza zieloną, np. rooibos czy herbaty ziołowe?
Druga kwestia dotyczy pracy - tato czuje się dobrze, ma pracę biurową ze swoim osobnym pokojem, w firmie gdzie pracuje poniżej 10 osób. Postanowił w 17-dniowych przerwach w podawaniu Velcade wracać do pracy, ponieważ nie chciałby jej stracić (cała terapia może potrwać nawet rok) również ze względów "zdrowia psychicznego". Czy powinien stosować jakieś zasady w codziennym życiu i pracy podczas chemioterapii?
Z góry dziękuję za wszelkie informacje w temacie zdrowego odżywiania i trybu życia podczas chemioterapii.

Pozdrawiam.‎

Komentarz Fundacji :

Witam serdecznie
Bardzo dziękuję za wpis do naszej Księgi Gości.
To w istocie bardzo wazne, iż w trakcie terapii Velcade (bortezomib) jest ZAKAZ picia zielonej herbaty...inne szczegóły co do zasad odżywiania oraz sposobu życia znajdzie Pani w PORADNIKU DLA PACJENTÓW, który dwa lata temu opracowaliśmy przez naszą Fundację:
http://archiwum.szpiczak.org/index.php?vol=hematologia&part=9.
Trzymam kciuki za dalsze leczenie. Terapia VTD jest dostepna w Polsce od stycznia 2015 roku i jest to obecnie doskonale i skuteczne leczenie w szpiczaku plazmocytowym przez procedurą auto-PBSCT i ważne też że jest refundowane przez NFZ.
Pozdrawiam Artur Jurczyszyn
Ps. Dziekuje za 1% dla naszej Fundacji


wpis nr : 254 z dnia :  13.02.2015  -  21:54
Imię i nazwisko : marian gembiak
Miejscowość : polska
Komentarz :

choruje na szpiczaka mnogiego igG kappa i chwycilem jakis wirus.Początkowo przez tydzien bardzo się pociłem i mialem obniżoną temperaturę 34.2 byłem u lekarza rodzinnego i kazala mi brac calcium sandoz plus wit c a gdyby wyskoczyła temperatura to mam wykupic i podawac duomox.Wczoraj wieczorem wystąpiła temperatura 39.5 wię zbiłem ja apapem a w nocy pyralgina,Dzis miałem wizyte w szpitalu w celu pobrania zolentroniku w kroplowce i zrobiono mi badania WBC 12.64 NEUT 10.1 LYMPH 1.2 MONO 1.2 EO 0.1 BASO O.1 NEUT %80 lymph % 9 MONO%9 EO%1 BASO%O KRWINKI CZERWONE RBC 3.89 HGB 12.4 HCT 35.6 MCW 91.5 MCH 31.9 MCHC 34.8 RWD SD 55.0 RDW CV17.0 PLYTKI KRWI PLT 227 PDW13 MPV 10.4 P LCR 28.4 KREATYNINA 109 E-GFR 61 WAPN ZJONIZOWANY 1.16 SOD 134.1 POTAS 4.90 BIALKO C REAKTYWNE 271.5 LEKARKA PROWADAACA KAZALA ODSTAWIC DOUMOX I ZAPISALA AUGUMENTIN CIPRINAL HEVIRANFLUKOFASTMULTI LAC.Jestem leczony revilimitem z pabi deksam.w cyklach 21 dni rewilimid to juz 4 seria pabi przez cztery dni po 40 tabl pabi /razy 4 w odstepach 4 dniowych.Ponieważ byłem leczony przez rok talizerem przyplątala siępolineuropatia na co biore gabapentin i amitriptylinum.Jest wieczór nadal temperatura narasta mam już 39 nie wiem co będzie w nocy.Zona robi zimne okłady i zbijamy na przemian apape i pylargina.Taką sama sytuacje miałem w sierpniu ale jakos szybko opanowalem ale teraz to już trwa 2 tydzien.mam pytanie co jeszcze moge zrobiczeby ta temperatura nie nachodziła i co pan doktor sądzi o moich wynikach bo poprzednie miałem lepsze a pani doktor powiedziała ze ta infekcja jest przyczyną pogorszenia sie wyników.Przy okazji chciałem serdecznie podziękowac za pomoc /revlimit/i pragne powiadomic że 1% przekazalem na konto fundacji.Proszę serdecznie o pomoc odnośnie tej temperatury pluca osłuchowo dobrze.serdecznie pozdrawiam marian gembiak‎

Komentarz Fundacji :

Witam serdecznie
Bardzo dziekuje za Pana list
Sądzę, że powienien Pan mieć pobrana krew na posiew w kierunku bakteriologicznym i mykologicznym i chyba to trzeba wykonać w warunkach szpitalnych,
pozdrawiam Artur Jurczyszyn


 44    43    42    41    40    39    38    37    36    35    34    33    32    31    30    29    28    27    26    25    24    23    22    21    20    19    18    17    16    15    14    13    12    11    10    9    8    7    6    5    4    3    2    1  

Rachunek bieżący w PLN  :  06 1440 1127 0000 0000 0835 9709