Loading...

          

Księga gości
Loading...
Poniżej możesz przeczytać wpisy innych osób.
 44    43    42    41    40    39    38    37    36    35    34    33    32    31    30    29    28    27    26    25    24    23    22    21    20    19    18    17    16    15    14    13    12    11    10    9    8    7    6    5    4    3    2    1  

wpis nr : 293 z dnia :  18.08.2015  -  18:18
Imię i nazwisko : AH
Komentarz :

Dzień dobry, czy normalny jest spadek płytek krwi po pobraniu komórek macierzystych? W trakcie pobytu w szpitalu na mobilizacji spadły z ponad 200 tys. do 150 tys., a po kilku dniach od pobrania komórek spadły jeszcze do 120 tys.
Czy jest to niepokojące?‎

Komentarz Fundacji :

Witam serdecznie
Bardzo dziękuje za maila.
Spadek PLT o którym Pan/Pani pisze nie jest niepokojacy,
pozdrawiam Artur Jurczyszyn


wpis nr : 292 z dnia :  12.08.2015  -  18:53
Imię i nazwisko : Katarzyna Ziental
E-mail : katstaszi20@tlen.pl
Miejscowość : Kielce
Komentarz :

Witam.
Panie Doktorze pisałam do Pana w ubiegłym roku około października, gdyż wtedy dowiedzieliśmy się, że mój tata (59 lat) ma szpiczaka mnogiego. W obecnym czasie jest po 8 cyklach chemioterapii CTD. Wyniki są dobre. Lekarze zaproponowali przeszczep i tutaj pojawiają się wątpliwości... Proszę napisać, czy powinniśmy się zgodzić na przeszczep. Jak się człowiek po nim czuje? Czy wraca ta odporność po jakimś czasie która została zniszczona przez tę chemię ostrą. Bardzo proszę o jakąś poradę ponieważ nie wiemy co robić...
Pozdrawiam Bardzo serdecznie.‎

Komentarz Fundacji :

Witam serdecznie
Bardzo dziękuje za Pani wpis.
Aktualnie standardem postępowania na świecie dla Pacjentów do 65-70 roku życia po terapii indukcyjnej jest mobilizacja i leczenie z wykorzystaniem mega chemioterapii połącznej z autoprzeszczpieniem własnych komórek macierzystych. To procedura bezpieczna i bardzo skuteczna. W kilku badaniach randomizowanych porównywano leczenie bez przeszczpu i z przeszczpem i pomimo wprowadzenia wielu nowych leków nadal przeszczepy mają przewagę. Po prostu Pacjent u którego wykonano auto-przeszczep żyje dłużej w porównaniu gdyby tego preszczepu nie było. Prosze sie nie bać tego leczenia. Na szczęście przszczepy w Polsce są nielimitowane i całkowicie finansowane przez Państwo. Trzymam kciuki za dalsze leczenie.
Pozdrawiam
Artur Jurczyszyn


wpis nr : 291 z dnia :  05.08.2015  -  20:18
Imię i nazwisko : Małgorzata
E-mail : existimo@wp.pl
Miejscowość : Szczecin
Komentarz :

Szanowny Panie Doktorze,

od 2013 r. poszukuję przyczyny mojego pogarszającego się stanu zdrowia. Mam 55 lat i od 12 rż nie miałam kłopotów ze zdrowiem. Trzy lata temu zaczęły się zawroty głowy, ale łączyłam je z okresem menopauzy, a nie z jakąś chorobą. W ubiegłym roku pojawiło się nadciśnienie tętnicze, stany zapalne nerek i erytrocyturia wskazująca na przewlekłe KZN. Na własna rękę zaczęłam poszukiwać przyczyn złego samopoczucia, wykonałam wiele różnych badań, które w większości nie odbiegały od normy. Miesiąc temu wykonałam proteinogram oraz określenie miana Ig-A,M,G,E.

Immunoglobuliny (mg/dl): IgM-101 (33-293), IgG -2005 (552-1631), IgA -159 (65-421), IgE -292,1 (<100 IU/ml).

Proteinogram (g/dl): Albuminy-3,92 (4,02-4,76), Alfa 1 -0,29 (0,21-0,35), Alfa2 -0,67 (0,51-0,85), Beta 1-0,44 (0,34-0,52), Beta 2-1,59 (0,23-0,47), Gamma -0,59 (0,80-1,35); stosunek A/G-1,1, T/P-7,5.

Białko całkowite, wapń całkowity i zjonizowany w normie. Mocz prawidłowy oprócz erytrocytów świeżych (kamica nerkowa). Kreatynina i kliren w normie. Jedynie kwas moczowy podniesiony (od I 2014) o 12% powyżej górnego miana (lek hipotensyjny. OB. wzrosło do 35, wcześniej na poziomie 17-23, CRP-1,21. Z frakcji lipidowej podniesione LDL -180 mg/dl oraz Lipoproteina a (Lp-a) 88 mg/dl (0-30), homocysteina 7,40 Umol/l (5-15).

Gospodarka wapniowo-fosforowa (PTHn, fosfor, magnez, ALP, ACT) w zakresie normy. Parametry tarczycy wraz z USG oraz próby wątrobowe - poprawne. Od marca pojawiły się powracające bóle obręczy barkowej i słabość mięśni. Wykonałam badanie stężenia 25OHD3 (30 ng/ml, dolna granica), po 3 miesiacach suplementacji -48 ng/ml oraz czynnik RF <10 (0,00-14,00 IU/ml). Zbadałam także antygen HBs (ujemny) oraz przeciwciała anty HCV (niereaktywny).

Morfologia od strony układu czerwokrwinkowego w zakresie normy: WBC-6,46 (3,8-10,0), RBC -5,04 (3,70-5,10), Hgb -15,3 (12-16), Hct -44,1 (37-47), Plt -222 (150-450), Retikulocyty -10 (5-15). Natomiast układ leukocytarny (rozmaz manualny): Gran. Segmentowe -50% (40-70), Gran. Kwasochłonne -1% (1-5), Limfocyty -38% (20-45), Monocyty -11% (3-8). Fibrynogen drugi rok podwyższony o 8-17%.

Panie Doktorze, czy proteinogram z podwyższonym mianem Beta 2 globulin oraz gamma globulinami poniżej normy wskazuje na możliwość szpiczaka mnogiego, czy może mieć podłoże związane z dyslipidemią i chorobą nerek? Na wizytę u hematologa muszę jeszcze poczekać, a bardzo się denerwuję. Jestem ze Szczecina, może Pan Doktor mógłby mi kogoś polecić –z mojego miasta -celem konsultacji? Z niecierpliwością oczekując odpowiedzi, z góry serdecznie dziękuję i pozdrawiam.‎

Komentarz Fundacji :

Bardzo dziękuję za Pani maila.
Myślę po wnikliwej analizie iż nie choruje Pani na szpiczaka plazmocytowego. W Szczecinie polecam dr Ewę Żuk, która jest doświadczonym hematologiem,
pozdrawiam
Artur Jurczyszyn


wpis nr : 290 z dnia :  02.08.2015  -  21:54
Imię i nazwisko : Agata
E-mail : agatajankowska11.87@wp.pl
Miejscowość : Olsztyn
Komentarz :

Witam Panie Doktorze, miałam już przyjemność z Panem pisać na początku choroby taty w 2009r bo właśnie od wtedy tata choruje. Szpiczak odpuscil nam do maja 2014 wtedy wrócił. Kolejna walkę zakończyliśmy w marcu 2015,wrócił jakby silniejszy w czerwcu 2015. Jest sierpień walka trwa nadal ale odnosze wrazenie ze przegrywamy. Ostatnie wyniki ze szpiku mowia iz tata ma zajecia w 90%. Jest słaby, bolą go kości a dziś nie wstal juz sam do łazienki dodatkowo jak tylko sie podniesie leci mu krew z nosa. Chemie dostal 1,5tygodnia temu a talizer zostal odstawiony. Czuje sie bezsilna i nie wiem co jeszcze mozemy zrobic. Tata w grudniu tego roku skonczy 60 lat. Pozdrawiam‎

Komentarz Fundacji :

Witam serdecznie
Dziekuje za mail. Trudno mi precyzyjnie doradzac bez badania podmiotowego i przedmiotowego. W Olsztynie sugeruje kontakt z dr Wandą Knopińską-Posłuszny.
Pozdrawiam
ARTUR JURCZYSZYN


wpis nr : 289 z dnia :  14.07.2015  -  21:16
Imię i nazwisko : Janka
E-mail : mkaa@o2.pl
Miejscowość : Śląsk
Komentarz :

Moja mama choruje na szpiczaka od czerwca 2014 r.W chwili obecnej skończyła leczenie velcade i oczekuje na badania kontrolne szpiku.Mam pytanie czy mozna jej podawać resweratrol ,jesli tak to jakie dawki?‎

Komentarz Fundacji :

Witam serdecznie
Bardzo dziękuję za Pani maila.
Odnośnie Resveratrolu to ostatnie doniesienia naukowe nie potwierdzają jego skuteczności w szpiczaku plazmocytowym, tak więc nie sugeruję zażywania tego suplementu diety.
W sprawie tego co można a co nie można w szpiczaku i diet polecam naszą ostatnią publikację: "Kuchnia i medycyna XXI wieku" jest do zdobycia w 2 księgarniach w Krakowie: http://liberglob.pl/kontakt/ oraz http://www.wydawnictwowam.pl/?Page=site&Id=Kontakt
Pozdrawiam Artur Jurczyszyn


wpis nr : 288 z dnia :  07.07.2015  -  00:04
Imię i nazwisko : Joanna
E-mail : pysiula23@o2.pl
Miejscowość : Warszawa
Komentarz :

Szanowny Panie Doktorze,
w październiku 2014 zdiagnozowano u mojej mamy szpiczaka mnogiego (57 lat). Była leczona bortezomibem, talizerem oraz encortonem (zamiennik daxametazonu ze względu na uczulenie). Przyjęła 4 kursy (ostatni na początku maja br.) bez jakichkolwiek rezultatów (stan taki sam jak przed rozpoczęciem chemioterapii) i została skierowana na konsultacje w sprawie autoprzeszczepu. W międzyczasie pojawił się problem z ostrymi bólami w nogach, które są prawdopodobnie skutkami ubocznymi przyjmowanych leków (lekarze mówią, że jest to tzw. neuropatia obwodowa). Z problemem tym mama zmaga się już od 5 tyg (w tej chwili nie bierze żadnych leków). Na uśmierzenie bólu dostała jedynie gabapentyne, która nie daje żadnych rezultatów. Czy istnieją jakieś inne leki, zastrzyki, które pozwolą nieco uśmierzyć ten ból? Czy może są jakieś inne niekonwencjonalne metody np. akupunktura, zioła, którymi można jej pomóc?
Bardzo chciałabym jej jakoś pomóc aby dłużej tak się nie męczyła.

Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam serdecznie,
Joanna‎

Komentarz Fundacji :

Szanowna Pani Joanno
Bardzo dziękuje za Pani maila....zastanawia mnie rozpiętość terapii od października 2014 do maja 2015 i tylko 4 cykle leczenia...co do autoprzeszczepu to rozsądne rozwiązane tak myślę choć nie znam wszystkich szczegółów...niestety polineuropatia obwodowa szczególnie po Talidomidzie i Bortezomibie jest bardzo dokuczliwa...sugeruje przeciwbólowo lek Oxycontin oraz można włączyć też Lyricę, Neurovit, Thiogammę i miejscowo krem Neo-Capsiderm...słyszałem też o dobrych efektach akupunktury....proszę wykonać u neurologa badanie neurofizjologiczne,
pozdrawiam Artur Jurczyszyn


wpis nr : 287 z dnia :  20.06.2015  -  11:02
Imię i nazwisko : Malgorzata
E-mail : gosiak469@wp.pl
Miejscowość : Torun
Komentarz :

Witam Panie Doktorze
Dnia 20.05.2015 r.ziagnozowano u mojego meza(lat 55)szpiczaka mnogiego powiklanego amyloidoza oraz niewydolnoscia serca,zespol nerczycowy z zachowana prawidlowa funkcja nerek. Ubytku w kosciach nie stwierdzono.Wykryto bialko monoklonalneIgG kappa oraz wolne lancuchy kappa(nie podano wartosci)Plazmocyty 5,5% proplazmoblasty20,2%.OB-11,bialko w moczu 5,91g/l pozoztale wyniki w normie. Lekarz prowadzacy stwierdzilze w obecnym stanie maz nie musialby podejmac jeszcze leczenia jedynie obserwacje.Jednakze niewydolnosc serca spowodowana najprawdopodobniej amyloidoza(koncentryczny przerost lewej komory)spowodowala podjecie decyzji o leczeniu.Od dnia 15.06.2015 r.leczony jest wg schematu CTD. Mysle ,ze nasz lekarz prowadzacy podjal dobra decyzje jednakze chcielibysmy zasiegnac informacji od Pana Doktora, jako wybitnego specjalisty w tej dziedzinie,czy w zwiazku z amyloidem moznaby podac inny lek.
Bardzo prosze o odpowiedz
Pozdrawiam serdecznie
Malgorzata‎

Komentarz Fundacji :

Bardzo dziękuje za Pani maila.
W przyszłości ewentualnie można rozważyć też leczenie na bazie leku Velcade.
Polecam artykuły na temat amyloidozy zebrane na stronie: http://archiwum.szpiczak.org/index.php?vol=szpiczak&part=9
Pozdrawiam
Artur Jurczyszyn


wpis nr : 286 z dnia :  18.06.2015  -  17:33
Imię i nazwisko : Ania Baran
Komentarz :

Panie Doktorze,

pozwalam sobie do Pana napisać, ponieważ od kilku lat lekarze nie są w stanie postawić mi diagnozy a ja czuję się co raz gorzej. Mam 36 lat, w 2012 roku zaczęły puchnąć mi stawy rąk, kolan, stawów skokowych: w USG stawóe kolanowych, rąk i nadgarstków, wysięki, przerosty maziówek wzmożone ukrwienie ( w stopniu umiarkowanym). Badania z krwi w kierunku RZS ujemne: RF.ANA, AntyCCP, , OB. CRP w normie,antygen HLB27 ujemny, RM stawów krzyżowo biodrowych z małą sklerotyzacją (obraz nie budził niepokoju), proteinogram: podniesione gammaglobuliny 19 (2012), 23 (2014), białko całkowite w normie; pneumonie trachomatis, cytomegalia, borelioza-ujemne; kwas moczowu- w normie Stopniowo dochodziły kolejne stawy. Reakcja na arechin, sulfazalazyne- brak. Podanie Metypredu- znacząca poprawa. Obecnie jestem na małej dawce 4/2mg. Od stycznia tego roku boli mnie kość ogonowa(RTG bez zmian) tak że ciężko mi usiedzieć w pracy od kilku miesięcy również żebra (szczególnie przy poruszaniu, oddechu głębokim). Czuję się zmęczona. przez te bóle słabo sypiam, mam wybroczyny na nogach.

Lekarz pierwszego kontaktu zasugerował że to może szpiczak mnogi (mam twarde guzki na kostce stopy z boku od kilku miesięcy, poniżej kolana, niebolesne-nie robiłam RTG; oraz na kości przedramienia- RTG kości przed ramienia bez zmian ).Ta sugestia internisty dodatkowo mnie zdezorientowała.

W warszawie nie mogę znaleźć specjalisty, który mógłby mi pomóc. Czy mogłabym prosić Pana o sugestię jakie kroki podjąć, z kim się skonsultować?‎

Komentarz Fundacji :

Witam serdecznie
W Warszawie polecam prof. Piotra Rzepeckiego, prof. Andrzeja Deptałę oraz dr Grzegorza Charlińskiego; nie mniej z Pani opisu śmiem wątpić czy to może być szpiczak plazmocytowy,
pozdrawiam
Artur Jurczyszyn


wpis nr : 285 z dnia :  13.06.2015  -  15:48
Imię i nazwisko : Halina
E-mail : janhal19@poczta.onet.pl
Miejscowość : Warszawa
Komentarz :

Witam Szanowny Panie Doktorze
Ostatnio pisałam do Pana w lutym ubiegłego roku.Dla przypomnienia :mój Mąż od 2010 roku zmaga się ze szpiczakiem plazmocytowym.Jest już po 5 liniach leczenia chemioterapii -1 x CD x TD, 5 x PAD,15 x Lenalidomid+dex i 12 VMBCP.W ostatnich dwóch seriach VMBCP nie podano Kamustyny z powodu jej braku.
Generalnie Mąż czuje się nieźle,ale czasami zdarzają się bóle rąk,kręgosłupa i nóg.
Ale ja mam pytanie czy brak jednego ze składników Schematu VMBCP - kamustyny może mieć wpływ na skuteczność zastosowanej chemioterapii?
Z góry serdecznie dziękuję za odpowiedź i serdecznie pozdrawiam życząc zdrowia i sukcesów.
Halina-‎

Komentarz Fundacji :

Bardzo dziękuje za Pani maila.
karmustyna nie jest bardzo aktywnym lekiem w szpiczaku tak wiec sadze iż jej brak nie miał całkowicie znaczenia...mnie martwi co innego...na swiecie w szpiczaku pacjenci są leczeni od kilku lat lekami ktore są zarejestrowane od dłuższego czasu a polscy Chorzy do nich nie maja dostępu...myśle o Kyprolisie oraz o Imnovidzie...to leki które maja aktywność w około 30% i mogą pomoc...ale są w Polsce niedostępne z uwagi na ogromna cenę...a MZ i NFZ nic nie robi aby te leki zrefundować...to nie napawa optymizmem.
pozdrawiam Artur Jurczyszyn


wpis nr : 284 z dnia :  16.05.2015  -  19:54
Imię i nazwisko : Maria Zaniewska
E-mail : bozan@wp.pl
Miejscowość : Warszawa
Komentarz :

Szanowny Panie Doktorze

Mam oporną (zdiagnozowaną 2 latatemu) postać szpiczaka IgG z łańcuchami lambda.

Treść artykułu "Rola mikrośrodowiska szpiku kostnego w patogenezie szpiczaka plazmocytowego", którego jest Pan współautorem' jest dla mnie trudna. W związku z tym będę Panu wdzięczna za wyjaśnienie czy dobrze robię stosując w mojej diecie olej lniany nierafinowany, na surowo - około dwóch łyżek dziennie w sałatkach, sosach, z twarogiem itp., czy też sobie szkodzę?

Pozdrawiam serdecznie,
Maria Zaniewska‎

Komentarz Fundacji :

Witam serdecznie
Bardzo dziekuje za Pani maila...sugeruję aby sie Pani zaopatrzyła w najnowszą książkę wydana przez naszą Fundację pt.: "KUCHNIA i MEDYCYNA XXI wieku - żywienie w przebiegu nowotworów"....tam znajdziee Pani odpowiedz na różne wątpliwości co do diety oraz różnych jej suplementów...książkę mozna nabyć w Krakowie w księgarni pod Globusem oraz w księgarni WAM przy ulicy Kopernika,
pozdrawiam Artur Jurczyszyn


 44    43    42    41    40    39    38    37    36    35    34    33    32    31    30    29    28    27    26    25    24    23    22    21    20    19    18    17    16    15    14    13    12    11    10    9    8    7    6    5    4    3    2    1  

Rachunek bieżący w PLN  :  06 1440 1127 0000 0000 0835 9709