Loading...

          

Księga gości
Loading...
Poniżej możesz przeczytać wpisy innych osób.
 44    43    42    41    40    39    38    37    36    35    34    33    32    31    30    29    28    27    26    25    24    23    22    21    20    19    18    17    16    15    14    13    12    11    10    9    8    7    6    5    4    3    2    1  

wpis nr : 323 z dnia :  20.10.2015  -  14:11
Imię i nazwisko : AK
E-mail : agata945@o2.pl
Komentarz :

I jeszcze raz ja. Tym razem z pytaniem o puchnace stopy.tata przyjmuje spore ilosci sterydow czy to mozliwe ze to od nich tak sie dzieje ?nerki sa wydolne pracuja.a i tata bardzo duzo pije w sensie wody :)‎

Komentarz Fundacji :

Witam serdecznie
Po sterydach to normalne, że zdarza się opuchlizna kończyn dolnych. Często swoim pacjentom sugeruję w takich sytuacjach Hygroton 1x50 mg rano to dobry lek odwadniający.
Pozdrawiam ARTUR JURCZYSZYN


wpis nr : 322 z dnia :  17.10.2015  -  14:13
Imię i nazwisko : Marta Domżalska
E-mail : domzalska@onet.eu
Miejscowość : Częstochowa, Polska
Komentarz :

Witam, mam pytanie odnośnie taty (ur. 1954), w 2001 roku zdiagnozowano u niego szpiczaka, od tego czasu poddany został 3 razy autoprzeszczepowi szpiku ,leczony był revlimidem,velkadem, a potem znów revlimidem. Teraz chciałabym zapytać o stosowanie leku Polinamidomid, czy jest panu znane kliniczne podawanie tego leku na terenie Polski, jeśli tak to w jakim ośrodku?
Chciałabym zapytać również o przeszczep allogeniczny przy szpiczaku. Czy są panu znane jakieś statystyki ile takich przeszczepów było wykonanych w Polsce, jaka jest umieralność? Jakie są możliwe lub najczęstsze powikłania? Czy jest w Polsce jakaś dostępna literatura na ten temat, jakieś publikacje?
Dziękuję i pozdrawiam
Marta Domżalska‎

Komentarz Fundacji :

Witam serdecznie
Bardzo dziękuje za Pani maila...Pomalidomid jest stosowany w wielu Osrodkach obecnie jako dar od firmy Celgene...byl tez stosowany w badaniach klinicznych....jego skuteczność jest ocenina pozytywnie u około 30% Chorych...odnosnie przeszczepów allogenicznych w szpiczaku plazmocytowym to polecam prof. Sebastiana Giebela z Centrum Onkologii w Gliwicach.
pozdrawiam
Artur Jurczyszyn


wpis nr : 321 z dnia :  15.10.2015  -  16:28
Imię i nazwisko : AK
E-mail : agata945@o2.pl
Komentarz :

Plastry pomagaja tylko boje sie ze dlugotrwale stosowanie moze byc szkodliwe wiec szukamy innych rozwiazan. Jeszcze o jedno chcialabym zapytac. W surowych warzywach jest duzo witamin. Czy chorzy na szpiczaka moga jesc surowe warzywa ? Pozdrawiam Agata‎

Komentarz Fundacji :

Witam serdecznie
Proszę się nie bać leków p-bólowych.
W kwestiach diety sugeruję nabyć książkę "Kuchnia i medycyna XXI wieku",
pozdrawiam
Artur Jurczyszyn


wpis nr : 320 z dnia :  15.10.2015  -  16:00
Imię i nazwisko : AK
E-mail : agata945@o2.pl
Komentarz :

Dziekuje za odpowiedz
Tata ma plastry zmieniane co 3 doby. Czy naswietlania dzialaja jakos przecwbolowo ? Co mozna zrobic jeszcze oprocz tabletek i plastrow ? Pozdrawiam Agata‎

Komentarz Fundacji :

Witam serdecznie
Naświetlania czyli radioterapia działa przeciwbólowo i przeciwnowotworowo....proszę się udać do Poradni Leczenia Bólu jeśli nic nie działa optymalnie,
pozdrawiam
Artur Jurczyszyn


wpis nr : 319 z dnia :  15.10.2015  -  12:54
Imię i nazwisko : AK
E-mail : agata945@o2.pl
Komentarz :

Panie doktorze. pisalam juz w sprawie taty. Zlapal infekcje i trzeba bylo przerwac leczenie. Sytuacja opanowana Tata jutro wraca do domu jak tylko wezmie 3dawke velcade. chcialam spytac o plastry przeciwbolowe z morfina. Czy mozna sie od nich uzaleznic ? Dzialaja super przez 3 dni nie ma bolu jednak jak tylko puszcza tata zaczyna sie gorzej czuc...kest nerwowy itd. Czy bole mozna przerwac w jakis inny sposob ? Np.radioterapia ? Pozdrawiam Agata‎

Komentarz Fundacji :

Witam serdecznie
W leczeniu bólu nowotworowego w przebiegu szpiczaka plazmocytowego optymalne są plastry Durogesic (zmieniane co 3 doby) lub Transtec (zmiana co 4 doby). Zdarzają się też często tzw. bole przebijające.
W leczeniu bólów przebijających istotne jest możliwie najszybsze uzyskanie efektu analgetycznego, co najlepiej uzyskuje się przez podanie preparatów fentanylu wchłaniającego się przez śluzówki (tabletki podpoliczkowe, podjęzykowe lub spray donosowy). Efekt analgetyczny występuje po kilku lub kilkunastu minutach od zastosowania leku. Powszechnym sposobem jest stosowanie tabletek morfiny o natychmiastowym uwalnianiu — wadą tej metody jest efekt przeciwbólowy, który pojawia się dopiero po około 30 minutach.
Pozdrawiam
Artur Jurczyszyn


wpis nr : 318 z dnia :  13.10.2015  -  15:30
Imię i nazwisko : Ola
Miejscowość : Warszawa
Komentarz :

Witam serdecznie,
Panie doktorze bardzo proszę o opinie czy warto spróbować diagnozy w kierunku szpiczaka czy też będzie to strata czasu, gdyż od dwóch miesięcy lekarze próbują postawić diagnozę bezskutecznie.
Wszystko zaczęło się w 2012 r., zauważyłam na stopie pewną wyrośl kostną. Jeszcze tego samego dnia udałam się do lekarza ortopedy, który to bez żadnych badań obrazowych stwierdził, iż powodem mego schorzenia są stawy. Pani doktor stwierdziła, iż kondycja moich stawów przypomina wiekiem staruszkę. Oczywiście udałam się do kolejnego lekarza po badaniu RTG stwierdził, iż posiadam wyrośl, gdyż taka moja uroda. Zlecił fizykoterapie oraz ćwiczenia na stawy. Noga z roku na rok była coraz słabsza, często bolała. Ból w mojej ocenie miał charakter bólu kości, zasadniczo zauważyłam, iż mogę pokonywać zdecydowanie mniejsze dystanse. Co raz częściej bolał mnie kręgosłup. Z początkiem września br. noga zaczęła dość mocno boleć, następnie straciłam w niej czucie. Po wizycie u ortopedy zlecono MR odcinka lędźwiowego - wynik dyskopatia. Ortopeda stwierdził, iż potrzebna operacja. Neurochirurg stwierdził, iż rehabilitacja. Następnie stwierdził, zaburzenia piramidalne prawostronne. MR głowy nic nie wykazało, MR odcinka szyjnego i piersiowego dyskopatie jednakże w ocenie lekarza nie powoduje ona zaburzeń neurologicznych. Ostatnio trafiłam do szpitala - po wykonanych badaniach potwierdzili deficyt piramidowy prawostronny aczkolwiek nie znaleźli przyczyny osłabienia kończyn. Zasugerowali nerwicę... W szpitalu wykonano badanie EMG z którego wynika demielinizacyjne uszkodzenie włókien ruchowych nerwu strzałkowego z zaburzeniami przewodnictwa oraz demielinizacyjne uszkodzenia włókien ruchowych nerwu łokciowego. Przebadano także PMR, który jest prawidłowy. Jednakże lekarze byli głusi na zgłaszane przeze mnie dolegliwości bólowe nogi oraz ręki. Panie doktorze bardzo proszę o opinie. Mam 28 lat, od 2 miesięcy chodzenie przynosi ból i jest mocno ograniczone.‎

Komentarz Fundacji :

Witam serdecznie
Wg mnie opisana przez Panią sytuacja nie plazmocytowym...sugeruję konsultacje u docenta Ryszarda Czepko ze Szpitala Sw Rafała w Krakowie,
pozdrawiam Artur Jurczyszyn


wpis nr : 317 z dnia :  12.10.2015  -  10:10
Imię i nazwisko : Justyna
Komentarz :

Czy jednoczesna radioterapia i chemia nie jest zbyt mocnym obciążeniem dla organizmu? Szpiczak jest bardzo agresywny ale czy tak agresywne leczenie nie zaszkodzi?‎

Komentarz Fundacji :

Witam serdecznie
Trudno mi precyzyjnie odpowiadać na takie pytania....proszę zaufać swoim lekarzom prowadzącym...zawsze obowiązuje badanie podmiotowe i przedmiotowe oraz analiza wyników badań laboratoryjnych,
pozdrawiam Artur Jurczyszyn


wpis nr : 316 z dnia :  11.10.2015  -  23:46
Imię i nazwisko : K. R.
Komentarz :

Optymalne czyli istnieje lepsze. A Pan co by zaproponował? Schemat CRd?‎

Komentarz Fundacji :

Witam serdecznie
Leczenie PAD jaki i CyBorD oraz VTD to obecnie optymalne sposoby indukcji chemioterapii w Polsce....nie mamy dostępu do Kyprolisu oraz Revlimidu w pierwszej linii....CRd w Polsce bez szans aktualnie w I linii...te leki są dla Chorych opornych/nawrotowych....ważne jest osiągniecie jak najlepszej remisji i kwalifikacja do przeszczepienia szpiku kostnego....myślę że najlepiej wybrać opcję przeszczepu tandemowego.
pozdrawiam Artur Jurczyszyn


wpis nr : 315 z dnia :  11.10.2015  -  18:01
Imię i nazwisko : K. R.
E-mail : karolka103@vp.pl
Komentarz :

Witam,
Panie Doktorze piszę do Pana bo szukam pomocy już wszędzie. Zdiagnozowano u mojego Męża Szpiczaka plazmocytowego IgG kappa III A, ISS 1 (liczne ogniska osteolityczne w kościach, guz plazmocytowy naciekający i niszczący kość krzyżową, bez niedokrwistości i małopłytkowości, beta2 mikroglobulina 3,14 mg/l, albumina 4,13 g/dl). Schemat leczenia to RTG w okolicach kości krzyżowej i chemioterapia wg PAD. Chciałabym się dowiedzieć czy to najlepszy schemat dla mojego Męża, dodam tylko że mąż jest 30-letnim mężczyzną.
Bardzo proszę o szczerą odpowiedź, na niczym mi tak w życiu nie zależy jak na wyleczeniu Męża.
Dodam tylko, że mamy wspaniałego hematologa i onkologa, którzy współpracują ze sobą i widać, że walczą o mojego Męża każdego dnia ale ja muszę mieć pewność że wykorzystałam wszelkie możliwe sposoby żeby pomóc Mężowi.
Szpik pozostaje czysty - po 3-krotnym badaniu i trepanobiopsji.‎

Komentarz Fundacji :

Witam serdecznie
Bardzo dziękuje za Pani maila.Myślę ze to optymalny sposób leczenia.Proszę zaufać swoim lekarzom.
pozdrawiam ARTUR JURCZYSZYN


wpis nr : 314 z dnia :  25.09.2015  -  09:18
Imię i nazwisko : AH
Miejscowość : podkarpackie
Komentarz :

Panie Doktorze, czy osiągnięcie remisji po leczeniu VTD i informacja o osiągnięciu pełnej remisji po przeszczepie komórek macierzystych daje dużą szansę na długi okres bez choroby? Czy jest szansa, że można wyleczyć się trwale?‎

Komentarz Fundacji :

Witam serdecznie
W szpiczaku plazmocytowym im głębsza remisja tym lepiej, trudno powiedzieć jak długo będzie trwała remisja po przeszczepie autologicznycm. Jedynie przeszczep allogeniczny daje szanse na trwałe wyleczenie ale ta procedura jest obarczona dużym ryzykiem powikłań.
Pozdrawiam
ARTUR JURCZYSZYN


 44    43    42    41    40    39    38    37    36    35    34    33    32    31    30    29    28    27    26    25    24    23    22    21    20    19    18    17    16    15    14    13    12    11    10    9    8    7    6    5    4    3    2    1  

Rachunek bieżący w PLN  :  06 1440 1127 0000 0000 0835 9709