Loading...

          

Księga gości
Loading...
Poniżej możesz przeczytać wpisy innych osób.
 44    43    42    41    40    39    38    37    36    35    34    33    32    31    30    29    28    27    26    25    24    23    22    21    20    19    18    17    16    15    14    13    12    11    10    9    8    7    6    5    4    3    2    1  

wpis nr : 73 z dnia :  25.03.2011  -  08:56
Imię i nazwisko : Monika
E-mail : tita1982119@wp.pl
Miejscowość : Polska
Komentarz :

Witam Panie Doktorze,
Mój Tato choruje na szpiczaka mnogiego od czerwca 2010 roku. Wykryto u niego tę chorobę w stadium III B. Był leczony terapią CTD, lecz niestety nie przyniosła oczekiwanych rezultatów. Ponownie zastosowano u Taty terapię przy użyciu leku Bortezomib.W styczniu tego roku pobierali Tacie szpik do badania, po około dwóch miesiącach okazało się, że nadal są nacieki komórek nowotworowych na szpik i Tato będzie poddany kolejnej terapii, aby otrzymać remisję choroby. Mam pytanie do Pana Doktora, czy po tak długim leczeniu różnymi lekami mamy szansę na uzyskanie remisji? Jaką wg Pana Doktora powinno się teraz zastosować terapię?
Bardzo proszę o odpowiedź, gdyż wszyscy jesteśmy załamani wynikami szpiku i nie wiemy co dalej...
Pozdrawiam serdecznie, Monika.‎

Komentarz Fundacji :

Szanowna Pani Moniko
Bardzo dziękuję za Pani list... w istocie sytuacja Pani Taty jest trudna. Są czasami takie Osoby chore na szpiczaka plazmocytowego, u których po stosowanej terapii nie da się osiągnąć remisji... może warto jeszcze spróbowac podać Revlimid z Dexametazonem lub protokół VMBCP.
Pozdrawiam
Artur Jurczyszyn


wpis nr : 72 z dnia :  19.03.2011  -  13:44
Imię i nazwisko : Ewa Walesa
E-mail : Jarzebina114@wp.pl
Miejscowość : Rybnik Polska
Komentarz :

Witam,w 2005r.mialam dwa autoprzeszczepy,obecnie stwierdzono u mnie w badaniu psychologicznym obnizenie funkcji poznawczych zwlaszcza pamieci,koncentracji i koordynacji wzrokowo-motorycznej,TK glowy z kontrastem bz.czy to takze prezent szpiczaka,co moze byc dalej z moja pamiecia.Duzo czytam,ale niewiele pamietam.Dziekuje,ze jest takie forum i czekam na szczera odpowiedz,nawet najgorsza‎

Komentarz Fundacji :

Szanowna Pani Ewo
W związku z Pani pytaniem pragnę poinformować iż szpiczak mnogi nie daje takich komplikacji i powikłań o których Pani napisała. Sugeruję kontakt z psychoonkologiem i neurologiem... pozdrawiam
Artur Jurczyszyn


wpis nr : 71 z dnia :  12.03.2011  -  10:56
Imię i nazwisko : Ewa.S
Miejscowość : Kalisz
Komentarz :

Witam serdecznie kolejny raz!
Mam pytanie: moja mama, chorująca na szpiczaka mnogiego, stosowała jako suplement diety Resveratrol. Obecnie zrobiła miesięczna przerwe w przyjmowaniu tego leku z uwagi na podwyższony poziom enzymów wątrobowych i bilirubiny (19). Czy przyjmowanie przez ok 3 m-ce Resveratrolu mogło przyczynic się do podwyższenia wskaźników a jeśli nie to czy można nadal przyjmować Resveratrol przy tych podwyższonych parametrach?
Będę wdzieczna za odpowieź i serdecznie pozdrawiam.‎

Komentarz Fundacji :

Szanowna Pani Ewo
Wiem i jest to udowodnione, iż na podstawie dotychczasowych badań Resveratrol jest związkiem bezpiecznym dla ludzi i nie powoduje działań niepożądanych i nie jest toksyczny dla wątroby, jednak nieliczne doniesienia wskazują, że podawanie szczurom bardzo dużych dawek tego związku może mieć wpływ na poziom enzymów wątrobowych lub tez powodować działanie nefrotoksyczne... szczegóły na temat działania tego suplementu diety są opisane w książce pt.: "Szpiczak mnogi - kompleksowa diagnostyka i terapia", którą można nabyć poprzez stronę Fundacji: www.szpiczak.org/index.php?vol=hematologia∂part=5
Pozdrawiam
Artur Jurczyszyn


wpis nr : 70 z dnia :  04.03.2011  -  22:08
Imię i nazwisko : Irena Janecka
E-mail : irejan6915@sezam.pl
Miejscowość : Piła, Polska
Komentarz :

Witam serdecznie.
Bardzo dziękuję za tak szybką odpowiedź. Dzisiaj odebrałam wyniki moich badań i są one następujące:

1. Krew:
- wapń całkowity 2,30 ( 2,20-2,55 )
- CRP ilościowo - 0,3 ( 0-5 )
- albuminy w surowicy 4,08 ( 3,5-5,0 )
- białko całkowite w surowicy 6,95 (6,0- 8,0 )

elektroforeza białek:
- albuminy 54% (54-64 )
- alfa 1 -globuliny w surowicy 2,9% (1,2 -3,3 )
- alfa 2-globuliny w surowicy 13,3% (8,3-15,0 )
- beta1 -globuliny w surowicy 7,4% (6,5 -12,0 )
- beta2 -globuliny w surowicy 5,4% (2,5 -7,2 )
- gamma -globuliny w surowicy 17,0 (7,1 -20,0 )
- stosunek albumin do globulin 1,17 (1,0 -1,5 ).

2. Mocz:
- białko - neg
- glukoza -neg
- ketony - neg
- bilirubina - neg
- urobilinogen -norm
- azotyny -neg
- leukocyty - neg
- erytrocyty - neg.

Czy to daje już jakiś obraz sytuacji ? Oczywiście nie proszę o diagnozę, tylko o ewentualne wskazówki co do kolejnych działań (badań ) przed wizytą u hematologa.
Serdecznie pozdrawiam.‎

Komentarz Fundacji :

Witam serdecznie
Wyniki wyglądają na całkiem prawidłowe... i dobrze... sugeruję zbadanie immunofiksacji białek w surowicy oraz wolnych łańcuchów lekkich kappa i lambda w surowicy... tzw. FLC.
Pozdrawiam
Artur Jurczyszyn


wpis nr : 69 z dnia :  02.03.2011  -  13:04
Imię i nazwisko : Irena Janecka
E-mail : irejan6915@sezam.pl
Miejscowość : Piła, Polska
Komentarz :

Witam Panie Doktorze,
mam pytanie, może naiwne, ale nie potrafię znaleźć odpowiedzi. Badanie tomografii komputerowej kręgosłupa szyjnego wykazało :"osteolityczne ogniska w obrębie C1, C2,
C4 -niejednoznaczne". Czy występowanie tych ognisk zawsze wskazuje na istnienie szpiczaka ? Hematolog przyjmie mnie dopiero w II połowie kwietnia. Czy byłoby wskazane zrobienie wcześniej badań, aby wizyta u hematologa była bardziej rzeczowa. Jaki miałyby być to badania ?. Morfologia krwi - w normie.
Serdecznie pozdrawiam i czekam na Pana wyjaśnienia.‎

Komentarz Fundacji :

Szanowna Pani Ireno
W istocie zmiany osteolityczne mogą sugerować szpiczaka plazmocytowego... proszę o zbadanie u lekarza POZ poziomu stężenia białka całkowitego, beta2mikroglobuliny, wapnia, LDH w surowicy, białka monoklonalnego. Po tych badaniach ewentualnie będzie wskazana do rozważenia biopsja szpiku kostnego... pozdrawiam serdecznie... kwiecień jest tuż, tuż... pozdrawiam
Artur Jurczyszyn


wpis nr : 68 z dnia :  02.02.2011  -  10:31
Imię i nazwisko : Andrzej W.
Komentarz :

Witam serdecznie,
dowiedziałem się właśnie, że wynaleziono nowy lek na białaczkę:
http://www.sfora.pl/Bialaczka-juz-nie-bedzie-zabijac-Wystarczy-zastrzyk-a28783
Czy w jakis sposób białaczka łączy się ze szpiczakiem oraz czy ten lek daje szansę chorym na szpiczaka?
Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam
Andrzej‎

Komentarz Fundacji :

Szanowny Panie Andrzeju
Bardzo dziękuję za informacje od Pana... jeśli chodzi o szpiczaka mnogiego jak na razie nie ma takiego leku który może uleczyć tę chorobę w 100%, niemniej jednak mam głęboką nadzieję, że uda się taki lek znaleźć już niebawem.
Pozdrawiam
Artur Jurczyszyn


wpis nr : 67 z dnia :  23.01.2011  -  23:43
Imię i nazwisko : Aniela Kostkiewicz
Komentarz :

Dzień dobry,
czy przeziębienie, angina, zapalenie płuc, oskrzeli są dla chorych na szpiczaka bardziej niebezpieczne? Czy te choroby nie mają raczej wpływu na szpiczaka?
Pozdrawiam‎

Komentarz Fundacji :

Szanowna Pani Anielo
Bardzo dziękuje za Pani e-mail... w szpiczaku mnogim mamy do czynienia z obniżoną odpornością, z dużym deficytem immunologicznym... po prostu każda infekcja może być bardzo groźna i doporowadzić do powikłań. Dlatego też często w czasie chemioterapii należy stosować profilaktycznie leki p-bakteryjne i leki p-wirusowe... pozdrawiam serdecznie
Artur Jurczyszyn


wpis nr : 66 z dnia :  20.01.2011  -  23:04
Imię i nazwisko : Krystyna
Komentarz :

Witam Panie Doktorze,
przeczytałam, że leczenie Revlimidem przedłuża życie o minimum 5 lat u 80% chorych na szpiczaka. Czy dotyczy to też chorych, którzy przez wcześniejsze lata przyjmowali inne leki? Czy jeśli w tym momencie zaczną przyjmować ten lek, te 5 lat będzie liczone od tego momentu?
Pozdrawiam
Krystyna‎

Komentarz Fundacji :

Szanowna Pani Krystyno
Leczenie Revlimidem jest w istocie bardzo efektywnym rozwiązaniem u chorych ze szpiczakiem mnogim... jednak i w czasie terapii tym lekiem zdarzają się niepowodzenia i nawroty choroby... lek też może mieć działania niepożądane. Medycyna to nie matematyka i trudno precyzyjnie wyliczać czas życia będąc leczonym Revlimidem. Na pewno terapia tym lekiem przedłuża życie u wielu chorych... to są fakty.
Życzę powodzenia i pozdrawiam serdecznie
Artur Jurczyszyn


wpis nr : 65 z dnia :  17.01.2011  -  12:59
Imię i nazwisko : Katarzyna Wzorek
E-mail : k.wzorek@interia.pl
Miejscowość : Kielce
Komentarz :

Witam Panie doktorze,

Moja mam jest po 2 autoprzeszczepach- walczy 5 lat ze szpiczakiem.Miesiąc temu choroba znów wróciła i dostała od razu bardzo toksyczną chemię i Velcade. Jest pod opieką świetnych fachowców, ale musiała mieć przerwane podawanie lekarstw bo chemia już spaliła jej przełyk i gardło (przedtem to działo się dopiero po przeszczepach). Poznałyśmy wszystkie zasady przygotowywanie posiłków.Mama pije siemię lniane i zażywa Ampho-Moronal ale nie ma poprawy. Ona okrutnie cierpi, nic nie jej i traci błyskawicznie na wadzę. Proszę o poradę, czy rzeczywiście nie ma niczego co mogłoby jej ulżyć w tych mękach.

Będę wdzięczna za każda rade.

Kasia Wzorek‎

Komentarz Fundacji :

Witam serdecznie
Bardzo dziękuje za e-mail... trudno mi precyzyjnie doradzać, gdyż nie bardzo rozumiem jaki jest głównie problem... czy chodzi o nadkażenie grzybicze czy wirusowe, czy może jest tzw. zapalenie śluzówek o typie "mucositis" i nadkażenie bakteryjne. Co oznacza iż chemia spaliła jej przełyk? Proponuję też przeciwbólowe plastry Durogesic lub Transtec. Może będzie najlepiej jeśli Pani do mnie zadzwoni na nr +48 601 539 077.
Pozdrawiam serdecznie
Artur Jurczyszyn


wpis nr : 64 z dnia :  09.01.2011  -  17:04
Imię i nazwisko : anna nowak
Komentarz :

Witam
Panie Doktorze mam pytanie odnosnie przyjmowania leku apap,ibuprom w celu zbicia gorączki np. podczas przeziębienia przez osoby chore na szpiczaka mnogiego. Czy te leki przyjmowane w większej ilości mogą zaszkodzić takim osobom?
Pozdrawiam‎

Komentarz Fundacji :

Witam serdecznie
Gorączkę u chorego ze szpiczakiem mnogim można obniżać w miarę bez istotnych skutków ubocznych lekiem paracatemol (inaczej Apap)... nie polecam tzw.: niesterydowych leków przeciw zapalnych (a takim jest ibuprom) gdyż potencjalnie może być to lek uszkadzający nerki, czyli nefrotoksyczny... ważne jest, aby znaleźć zawsze przyczynę gorączki... być może będzie wtedy potrzeby antybiotyk... pozdrawiam serdecznie
Artur Jurczyszyn


 44    43    42    41    40    39    38    37    36    35    34    33    32    31    30    29    28    27    26    25    24    23    22    21    20    19    18    17    16    15    14    13    12    11    10    9    8    7    6    5    4    3    2    1  

Rachunek bieżący w PLN  :  06 1440 1127 0000 0000 0835 9709